torsdag, oktober 22, 2009

Valar, elektricitet och blommor


7 augusti. Sophiatown, Johannesburg. Kyrkan var en av få byggnader som fick stå kvar när stadsdelen revs på 60-talet. De svarta invånarna deporterades och den vita stadsdelen Triomf byggdes upp på marken.2006 fick stadsdelen tillbaka sitt gamla namn. Marlene van Niekerks mästerliga roman Triomf utspelar sig här under apartheidtidens sista, flämtande månader. Jag har skrivit en essä om den i det aktuella numret av Axess Magasin.Vår Johannesburgska värdinnas hundar. Boerbulls. Hon hade två till.12 september. Utflykt norrut, mot nationalparken på västkusten. Det ligger ett enormt skeppsvrak på stranden, men vi lyckades inte ta oss dit.Röd Hartebeest (Alcelaphus caama). Tror jag.Eland. (Taurotragus oryx). Vet jag.26 september. Entrén till vingården Delaires anläggning strax utanför Stellenbosch. Det lyxigaste provsmakningrummet jag nånsin varit i. Vinet var sådär, men restaurangen mycket fin.4 oktober, Hermanus. Trodde först att mannen försökte locka till sig valar med sin lur. Men hans uppgift är att informera åskådarna om var de befinner sig.Och detta är det mesta man ser av dem.Fast ibland gör de så här. Rätval (Eubalaena australis). Har fått sitt namn för att den på grund av sin klumpighet och långsamhet är den "rätta" att jaga (Right Whale). Känns igen på att den inte har någon ryggfena.Klippdass. En av styggelserna i Tredje Mosebok.En del människor väljer att valskåda från kajak. "Inte idag", sa vi och gick och köpte glass.Elinstallation i Bo-kaap, Kapstaden, dit vi flyttar efter nyår.18 oktober. Clifton Beach, Kapstaden. Clifton 2 för att vara petnoga. Clifton 3 är bögstranden.Motljus och blixt. Mitt bästa trix!20 oktober, Stellenbosch. Jag har för vana att arbeta från Botaniska trädgården med min laptop på eftermiddagarna. Protea.I caféet serverar de dock endast bobotie till lunch och det är jag rejält trött på nu. För sött.Rosorna blomkålstora.21 oktober. Gick upp kvart i sex för att lyssna på fåglarna i bergen öster om stan. Men det blåste för mycket så vi körde västerut istället, ut bland vingårdarna.Bortom krönet börjar Cape Flats, det enorma kåkstadsområdet som omger Kapstaden.På eftermiddagen tog jag tåget till Kapstaden för att spela in en radiogrej. SABC ligger vid Green Point, alldeles vid havet. Alltid jättefartyg på redden.

9 Comments:

At 22 oktober, 2009 17:08, Blogger Anders said...

Oj.
Vilken rapport.
Måste nästan smältas i delar.

Dagens chock:
Jag trodde klippdassen var en figur i Mumin, inte ett verkligt djur.

 
At 22 oktober, 2009 17:23, Blogger Thomas Pihl said...

Jag har aldrig hört talas om dassfiguren.
Men jag gillar Tors bilder. I kombination med de lakoniska bildtexterna framkallar de även skratt.

Han den däringa Clifton III hade coola solglajor!

 
At 22 oktober, 2009 19:23, Blogger Anders said...

Och bra essä var det också.

Fast lite obehagligt att Tor stålkat kvinnan med det blå paraplyet.

 
At 22 oktober, 2009 22:13, Blogger sebastian said...

Vi får här se nya sidor av Tor! Tor Zoologen och Tor Botanikern.

"Jag har för vana att arbeta från Botaniska trädgården med min laptop på eftermiddagarna." Jag har för vana att ta vagnen till jobbet för att det regnar.

12 september är en jättefin bild. Bra sett!

Några boerbullar vill jag inte vara med om! Men apropå hundar - har ni läst Rocky i DN den sista tiden? Om inte gå tillbaks till 10 oktober och börja läsa där, handlar om hur han bestämmer sig för att skaffa hund.

Bild #2 21 oktober är som en Corot-tavla från Provence. Naturligtvis gömmer det sig en kåkstad bortom impressionismen - perfekt!

Blomkål? Hallå?

Kul med hon med paraplyt. Var det för att gömma sig från dina blixtar som hon fällde upp det en helt molnfri dag? På den andra paraplybilden hade jag ryckt i nödbromsen och ropat "San Fransisco!".

 
At 23 oktober, 2009 09:54, Blogger Tor Billgren said...

Släppt på handbromsen, menar du väl?

Paraplyer som solskydd är tämligen vanligt här nere.

Tack för Rocky-tips. Har precis skickat artikelförslag om Rugby till tidningen, tror ni de vill ha?

I 12 september-bilden ser man förresten Taffelberget i bakgrundsdiset.

 
At 23 oktober, 2009 09:58, Blogger Tor Billgren said...

Klippdassen, Mymlan och Snorkfröken. Jag gillar namn i bestämd form. Finns inte så många. Litauen. Ungern. Jo det finns massor förresten: Kapstaden. Ho-chi-minh-staden, Förenta Staterna. Och så vidare. Elfenbenskusten. Sydpolen.

 
At 23 oktober, 2009 15:43, Blogger Anders said...

Norget, Stockholmen, Bilen, Sebban, Toret, Gistholmet, Majsan, Kungen, Gretchen, Malin, Fibben, Stumpen, Den där jävla horbocken på hörnet.

 
At 23 oktober, 2009 17:18, Blogger Thomas Pihl said...

För att inte tala om den förhärskande popgruppsnamnstrenden - svenska ord i bestämd form:

Juvelen
Vapnet
Familjen
Hajen
Parken
Skriet
Dungen
Hospitalet
Guldgossen
Hästpojken

Bubblare/föregångare:
Imperiet
Nationalteatern

Märkligt nog har de flesta en sak gemensamt. De är bra!

 
At 26 oktober, 2009 11:25, Blogger Gustaf said...

Klippdassen (eller hyraxen) är ett mycket märkligt djur. Ser ut som ett murmeldjur, men är i själva verket närmast släkt med elefanten! Fruktansvärt orena varelser. Jag hoppas att du inte åt några, Tor, för i så fall måste du föras ut till stadsporten och stenas av de äldste!

 

Skicka en kommentar

<< Home