onsdag, oktober 05, 2005

Sista dagen i Göteborg


Min Göteborgska resa utvecklades från reportageresa till semester. Och måndagen blev den bästa dagen. Doften av förmultnande löv i backen ovan Näckrosdammen, solen och kyligheten, slagverksensembelövningarna som läcker ut från Artisten, och ut på Götaplatsen. Jag gick in på Bukowskis och frågade om värdet på Torsten Andersson-målningar, lyckades tappa GT på vägen (jag hade köpt GP också), tog kaffe och räksmörgås på Junggrens, lunch med Roger W på radion, åkte till operan, träffade Tomas, promenerade längs älven, pekade ut Nordkaparen, Småland och Fryken, upp vid Järntorget, Andra Långgatan, Café Publik. Vem kan motstå "Stor och kall öl, 20 kronor? Jag tog två, och klockan var inte ens fjorton. In mot Haga, och upp på Skansen Kronan, som på den engelska skylten kallas The Skansen Crown. Kretiner. Det var första gången Tomas var där uppe. Skogen bakom Stora Teatern ser ut som broccoli som har legat i kylskåpet för länge. Nerför berget, in mot Vasastan, skildes från Tomas. Tänkte ta en tidig middag på Café Japan, men de har stängt på måndagar fick jag veta. Nosade runt efter öppna restauranger och hittade Three Lions - en irländsk pub mittemot HDK. Biff Rydberg med en utsökt nyans av kryddpeppar och underbar Dijonmajonnäs. Glassochmaräng. Öl. Vin. Irish Coffee. Kvällstidningar. Träffade Viktor Sjöberg och Gustav strax innan konserten, Sebastian kom också dit. Sten Sandells trio var skitbra, Fennesz halvbra och Fläskkvartetten tråkiga och sura. Hem, mackor hos Sebastian och Karin.

5 Comments:

At 05 oktober, 2005 09:54, Blogger Tomas Thulin said...

Kall öl klass II på fat kan ju tilläggas och på så vis förstöra bilden litegrann.

Jag känner mig för övrigt som en trevlig liten bifigur i din saga. Tänk, aldrig varit uppe vid The Skansen Crown.

 
At 05 oktober, 2005 12:21, Blogger Thomas Pihl said...

Känner jag Tor rätt så drog han i sig lite lustgas före ölen, snurrade tio varv på stället som en dansande dervisch och höll andan i trettio sekunder för att kompensera för dryckens bristande styrka, och ändå uppnå samma grad av yrsel.

Eller så smög han ner en fyra Jägermeister i glaset.

Eller så tog han två öl istället för en.

Ja! Det var ju det han gjorde!

 
At 09 oktober, 2005 21:46, Anonymous Anonym said...

Men Tor, Bukowskis säljer nästan aldrig målningar av Torsten Andersson. Det är sällan hans verk kommer ut på den öppna marknaden. Stockholms auktionsverk däremot får ibland in mindre verk. Funderar du på att köpa? Jag spanade in en mindre målning (40x50 cm om jag inte minns fel, från perioden med skulpturerna) som gick för 65000 + kommission. Best value ger faktiskt Håfström. Relativt överkomligt.

 
At 09 oktober, 2005 21:49, Anonymous Anonym said...

Rättelse: Jag och mitt dåliga minne. Den var något större och betydligt billigare, 46000:- + komission (20%).

 
At 10 oktober, 2005 08:23, Blogger Tor Billgren said...

Håfström intresserar mig inte särskilt mycket. Och anledningen till att jag frågade på Bukowskis var att jag av en händelse gick förbi just B på Avenyn. Mer överlagt än så var det inte. Men madamen hade klara besked.

 

Skicka en kommentar

<< Home