tisdag, februari 02, 2010

Västtrafik informerar

"Tuuut, tuuut! Västtrafik informerar." På alldeles för hög volym pumpar spårvägen ut sitt misslyckande. "På grund av vädret är det stora förseningar i kollektivtrafiken." Informeraren har gett upp. Han orkar inte rabbla linjerna och platserna med problem längre. Allt har kollapsat, säger han, och inte bara det företag han representerar, utan hela kollektivtrafiken! Han tycks till och med tvivla på poängen med gemensamt resande. Vädret - det snöar. Inte mycket mer. Det har visserligen snöat några timmar nu, och det är visserligen nära nollan så snön är väl tung, men vem överraskas av att det snöar i Sverige i februari? Inte ens i Göteborg är det ovanligt. Hans företag har med det här i sina beräkningar. "Folk får svära, det är billigast så, vi skyller på det extrema vädret." Lätt för dem att säga, alla vet att det är budbäraren som blir skjuten. "Tuuuut, tuuuut!"Men... vad är det där? Nej, inte det, det där, längre bort, som stryker längs husen? En mörk siluett i fladdriga byxor, blå toppluva och lovikavantar: Skidhämnaren... När staden är lamslagen under den blöta snöfilten, när gatorna ligger med andnöd under vinterfällen, då, när ingen finns där som kan se honom, träder han fram. Med vässade spjut bundna vid fötterna och timmerstockar till stavar klyver han de ismättade vintervindarna i sin framfart. Med ett rytande som dränker det ljud stadens alla spårvagnar hade avgett tillsammans, om de inte hade stått still, med en spänst som ett barns fantasi skulle ha skämts över att dikta ihop, med en hastighet som inte låter sig fångas av det mänskliga ögat, ger han sig ut i natten, varv på varv runt koloniområdet, alldeles ensam, upplyst endast av stadens smutsrosa ljus som reflekteras i snön. Första varvet är tungt, andra varvet är ett varvvarv och tredje varvet är ett skidspår. Efter fem varv à 700 meter kliver han stolt och svettig av scenen - tänk! femmilen på andra sidan gatan!

5 Comments:

At 03 februari, 2010 17:54, Blogger Thomas Pihl said...

Spännande! Såg du vem det var? Hur såg han ut?

Först trodde jag det var du, men jag såg ju dig åka skidor i Norge i helgen, och det där med "klyva vintervindarna" och "hastighet som inte låter sig fångas av det mänskliga ögat"... Nej, jag får det inte att stämma riktigt...

 
At 03 februari, 2010 19:51, Blogger sebastian said...

Nej, jag kan inte ge något mer utförligt signalement än att han var vacker som en dag. Lappen längst bak på bilden ser i varje fall ut som Lindberg på LKAB.

 
At 04 februari, 2010 15:17, Blogger Anders said...

O så vackert.
Det där var alltid fascinerande under det årliga snökaoset i Götet, det fanns alltid nån lirare som kom hasande på skidor mitt på de övergivna gatorna. Jag fick ofta lite atomvintervibbar av det där. De enda som överlevt katastrofen är de som sparat sina gamla Vita blixten i källaren.

 
At 05 februari, 2010 14:40, Blogger Tor Billgren said...

Det är ett förbannat tjafs om vädret. Var tredje meddelenaden på Twitter handlar om försenade tåg och hur arga folk är på SJ. Buhu Buhu Buhu. Folk beter sig som små barn. För hur kan det vara en överraskning att kapaciteten går ner när det är snö? Vi VET detta. ALLA vet att bussar, spårvagnar, tåg och flyg blir försenade på vintern. Ändå låtsar folk som ingenting och planerar och lägger upp sina resor och möten som vore det sommar och sol. Och så blir de arga och kränkta när planeringen inte går ihop.

Knas.

Men i Sydafrika skiner solen.

Idag ska vi nog klättra upp på Lion's Head. Tot siens!

 
At 05 februari, 2010 23:15, Blogger sebastian said...

Men Tor vädret är nåt helt unikt i år. Jag är hemma hos mina föräldrar och kan inte minnas att jag nånsin sett landskapet under så här mycket snö. Det är en lyx att få leva mitt i det. Det känns som något folk borde åka över halva jorden för att få uppleva. Att klaga på snön i år är som att klaga över att det blir så jävla ljust här på sommaren eller att det är så segt att behöva åka runt alla jävla sjöar i det här landet.

 

Skicka en kommentar

<< Home