torsdag, december 31, 2009

Drink på terrassen?


Jag kan inte påstå att detta är en vanlig syn i Sydafrika. Men man ser dem då och då, boer-burarna. Säkerhetsparanoia driven till perversion. Har skrivit mer om fenomenet här.

5 Comments:

At 01 januari, 2010 20:21, Blogger Anders said...

Å fy fan.
Ingen risk att man åker till Sydafrikat när myggen är SÅ jävla stora!

 
At 04 januari, 2010 09:49, Blogger Thomas Pihl said...

Tråkigt med rädsla, den är så begränsande. Vad grundar den sig i? Har det VARIT jättefarligt i tex Stellenbosch. Och sedan blivit tryggare? Men föreställningen hänger kvar?

Här i Sverige börjar vi visserligen också barrikadera oss mer och mer. Villa-alarm säljer bra. Man vet ju hur det är med alla baltiska inbrottsligor som härjar...

Men vi är nog ännu mer rädda för vitt bröd, cyklister och svininfluensa. I stället för galler har vi dieter, reflexvästar och vaccinationsköer.

Varför blir det såhär? Och i vilka länder är folk som mest orädda?
Knappast USA, eller Norge, eller Argentina.
Kanske Ryssland?
Frankrike, Seb?

 
At 04 januari, 2010 10:25, Blogger Anders said...

Människan är inte antingen god eller ond, hänsynsfull eller egoistisk, kortsiktig eller förutseende, utan huvudsakligen mer eller mindre rädd för saker i sin omgivning.
Rädslan styr i grunden allt vi gör.
I ett samhälle där vi minimerat de reella riskerna söker rädslan nya utlopp och fixeras på struntsaker som förstoras upp.
Rädslan har antagligen varit konstant genom tiderna, vare sig den gällt faran för rovdjur, svält, krig, arbetslöshet eller influensa OAVSETT hur sannolik risken är eller hur allvarliga konsekvenserna skulle bli om man drabbades av det man fruktar.
Och det är väl i sin tur en naturlig instinkt som fått oss att överleva sen vi klev ner från träden. Man ska inte vara för avslappnad och ta det lugnt bara för att räkningarna är betalda, julhelgerna överstökade och bilen fulltankad.
Det är då krokodilen tar en.

 
At 08 januari, 2010 14:23, Blogger sebastian said...

Boer-buren! "Kan vi inte stänga in dem i burar stänger vi in oss själva!"

Anders - är rädslan konstant eller kan man jobba på att bli av med den? Vilka 00-talsrädslor tänker ni släppa och vägra ta med er in i 10-talet?

En annan aspekt av rädslan är att den eskalerar helt irrationellt om risken är tacksamt fantasimaterial. Vem är livrädd för att drunkna när han simmar ut på happyhappysunny beach utanför Hawaii? Nästan ingen, men alla drömmer mardrömmar om att bli uppätna av Den Stora Vita Hajen. Vilken risk är störst? På förekommen anledning googlade Karin lite om flygrädsla och stötte på en jagkanflygajagärinterädd-sajt som berättade att det är 16 gånger farligare att stanna hemma än att flyga...

 
At 08 januari, 2010 17:12, Blogger Anders said...

Å fy fan nu vågar man inte vara hemma längre. Fort till flygplatsen.

Den enskilda rädslan kan arbetas bort, men hela mänsklighetens är konstant, Seb.
Så tänk på barnen i Afrika och ta en fruktan om dagen.

 

Skicka en kommentar

<< Home