söndag, juni 17, 2007

En angenäm resa i tiden

Det är sent fyrtiotal på ett mörkt ölkafé i djupaste Finland. Darya - den långa, vackra, mörka tangosångarinnan pekar ut i evigheten med sina vita silkeshandskar. Det är för trångt i lokalen för dans, men ett ungt par kan inte motstå frestelsen. De slingrar sig kring varandra och dansar ut på terassen. Den sista kvällsolen tränger sig in i det överfulla kaféet, och avslöjar hur rökfylld luften är. Ensam i ett hörn sitter Keijo, Jyväskyläs största lögnare. Han har en tjock sedelbunt i näven, och gråter tyst när hela orkestern stämmer upp i en refräng. Varenda sång handlar om olycklig kärlek och det är så vackert.




Nej, såhär. Det är fredagen den femtonde juni tvåtusenochsju. Platsen är Holmberget i Torshälla, och i publiken finns jag. Med en stor fascination för finsk tango i allmänhet, och Darya och månskensorkestern i synnerhet. Bandmedlemmarna är i trettioårsåldern, kommer från Stockholm, och har åkt hit i en gammal Volvo. Några av dem är inte ens finnar.
Men Keijo är där. Och kvällssolen. Det är dans på terassen, och alla sånger handlar om olycklig kärlek.

8 Comments:

At 17 juni, 2007 22:50, Blogger Johnny Bode- Sällskapet said...

Suveränt, jag älskar finsk dansmusik! Det här bandet hade jag aldrig hört talas om, måste genast kolla om de släppt någon skiva.

Vart ligger Torshälla, förresten?

 
At 17 juni, 2007 23:42, Blogger Thomas Pihl said...

Torshälla ligger en mil från Eskilstuna. Vi brukar cykla dit när Finska föreningen har intressanta arrangemang. Ibland får man även komma hem till Alar på förfest. Där är hela kultureliten samlad, och alla badrumsprodukter är inköpta på Kooperativet. Som hos Anders, när han bodde på Älghagsgatan.
I augusti kommer Darya tillbaka till Torshälla, och tills dess vill jag lära mig dansa tango.

Nej, de har inte släppt någon skiva. Men du kan höra smakprov på
http://www.finsktango.nu/musik.html

 
At 18 juni, 2007 08:55, Blogger Tor Billgren said...

Oj, briljant... Säg att det var en Volvo PV, snälla... Eller en Duett för instrumenten.

 
At 18 juni, 2007 10:16, Anonymous Anonym said...

Satan vad buttra och sköna de ser ut. Och är inte trombonisten förvillande lik spellevinken Brobacke?

 
At 18 juni, 2007 11:23, Blogger Thomas Pihl said...

Nej, det var en högblank, mörkblå Volvo 240. Som ägs av min kollega Maija. När orkestern skulle åka hem till Stockholm stod jag och Maija och vinkade av dem.
Darya körde. Hon varvade upp till 4000 varv och höll på att backa på en sten. Maija hade hjärtat i halsgropen. Darya vinkade och log.

Jo, det är Brobacke, men han var inte med i fredags.

 
At 18 juni, 2007 22:16, Blogger Johnny Bode- Sällskapet said...

Fin gammal tango-standard på myspace-sidan. Kommer de västeröver ska jag definitivt skaffa en biljett. Fast jag skulle vilja gå en danskurs först.

Kan även rekommendera Orkester Chesty Morgan, som delvis är i samma genre. De kör i o f s inte bara finskt, men det är huvudsakligen europeiskt 20-, 30- och 40-tal som gäller och samma estetik. De är väldigt sparsamma med skivsläppen (två fullängdare och en singel på 10 år) men spelar ute lite då och då, speciellt i Stockholmstrakten. Hör- och sevärda!

Rekommenderar även samlingen "Tule tanssimaan - Finnischer Tango" som är en utmärkt rough guide till finsk tango från 20-tal till nutid.

 
At 18 juni, 2007 22:42, Blogger Anders said...

Hyvä!

 
At 19 juni, 2007 08:40, Blogger Thomas Pihl said...

Tack för tipset, Gustaf!
Tanssimannen ska jag köpa.

 

Skicka en kommentar

<< Home