torsdag, juli 27, 2006

Enastående karaktärer #12


Karaktär:
George Louis Costanza

Skådespelare:
Jason Alexander (som också spelade den "onde" gode vännen till Richard Gere i Pretty Woman)

Serie:
Seinfeld

Motivering:
Det verkar som om alla går igenom samma sak. Det är liksom en naturlag. Alla följer samma mönster.
När någon kommer i kontakt med serien Seinfeld är den första karaktären som fastnar inte alls George utan den galne Kramer.
Varje gång han stormar in rycks mungiporna automatiskt uppåt. Det är slapstick, Papphammar-humor, (lyteskomik om ni vill) och det är det som först sätter sig, som först fungerar hos publiken.

Andra stadiet som den nya Seinfeld-tittaren hamnar i är en motreaktion. Man köper liksom inte att Jerry är så kass skådespelare. Han kan ju inte lämna EN ENDA replik utan att flina efteråt.

Båda dessa stadier hann Anna hamna i igår när jag satte in henne i serien med hjälp av mina boxar. Vi såg två avsnitt och hon frågade direkt i pilotavsnittet var Kramer var, när han inte setts till de första 10 minuterna.
Och jag känner igen det från så många andra.

Tredje stadiet är att man börjar gilla Elaine, till exempel när hon spelar över och puschar Jerry i bröstet samtidigt som hon säger "Get out!"

Fjärde stadiet är att man inser att det inte gör något att Jerry är kass.

Femte stadiet är att man får upp ögonen för George.

Hans kroppsspråk, hans rytm när han pratar, hans sätt att ALDRIG göra det rätt (förutom i avsnittet där han får jobb hos New York Yankees "THE NEW YORK YANKEES BABY!") men då gör han rätt eftersom han är "The opposite George".

I början av serien hade Jason Alexander svårt med en scen, han tyckte helt enkelt inte att någon normal person skulle hamna i en sån situation och om man mot förmodan hamnade i en sådan situation skulle man aldrig bete sig på sättet det stod i manus.
Larry David, som är medproducent och som karaktären George baseras på berättade då att HAN hamnat i exakt en sådan situation och då betett sig exakt på det viset.
Enligt Alexander var det ögonblicket en vändpunkt, först då lärde han sig hur han skulle göra George. Och först då förstod han kanske hur sjuk Larry David måste vara.

Och grejen är att det finns George i dig och mig. Alla gånger vi gör något som sen får oss att tänka, varför gjorde jag så där?
Saker som får oss att känna skamsköljningar i år efteråt.

Som när jag ljög om att jag var medlem i en golfklubb för att få spela golf i Figeholm.
När dom kom på mig... fortsatte jag att ljuga. Och kom ingenstans.
Jag fick åka därifrån. Utan att spela golf. Och som avslöjad lögnare.
Nu kan jag aldrig mer visa mig där igen.

Jag gjorde en George.


Att älska George är att förstå och hitta George i sig själv.
Att älska George är att stå ut med sig själv.

Och det är, vissa gånger, fanimej en stor konst.

4 Comments:

At 27 juli, 2006 17:43, Blogger Anders said...

Ooooaaaeeeirgh!
Du får inte påminna om den där golfhistorien.
Det börjar klia på hela kroppen, och man söker själv efter egna knasgrejor, såna som man förträngt, och så neeeeeeeeej, så kom man ihåg dem. Fanfanfan.

Skönare att se George begå sina.

 
At 28 juli, 2006 08:16, Blogger Tor Billgren said...

Mycket bra, stämmer. Och George är bäst. Han SKRIKER alla sina repliker. Hans familj är oslagbar.

 
At 28 juli, 2006 09:04, Blogger Thomas Pihl said...

Jag älskar Antons golfhistoria. För jag börjar också söka efter knasgrejor jag själv har gjort, men kan faktiskt inte komma på något som är lika dumt. Eller, jo, klart man har gjort en massa dumma grejer. Men inget som är lika pågående och involverar så många personer och så mycket styr.

Igår var jag förresten två decimeter från att bli påkörd av en bil. Den jävla idioten skulle köra ut från en parkeringsplats och kollade bara åt vänster, innan han svängde ut åt höger, rakt över cykelbanan där jag kom trampande i godan ro, med tankarna på kvällense gaspachå. Jag fick trampa på för att hinna förbi hans framrusande motorhuv. Idiot...

Och i natt drömde jag att Tor blev rädd för en hund och sprang iväg så fort att han råkade trampa på en annan hund. En schäfer.

 
At 28 juli, 2006 11:03, Blogger Anders said...

Trampade han på en schäfer?

Du skulle kört rakt på idioten och kastat dig skrikande över huven. Eller, nä, du har för fin cykel.

Jag såg två fylleslynglar klättra upp på en grävskopa i förrgår kväll. När den ena knäppte upp brallorna och tycktes söka ett lämpligt hål att fylla blev jag förbannad och skrek:
- Ge fan i att pissa på maskinen!
Varpå han snabbt ändrade vinkel och ropade tillbaka:
- Jamen jag pissar bredvid!
Delseger för båda.

Kan vi sluta nämna Antons golfhistoria nu?

 

Skicka en kommentar

<< Home