torsdag, november 08, 2007

Radiotips

En pånyttfödd värld
– ett besök på verklighetens Brideshead

Sändningstider i P1
Torsdag 8 november kl 14.03
Måndag 12 november kl 18.15

Även på webben.

”Världens genom tidernas bästa TV-serie” brukar den kallas – TV-filmatiseringen av Evelyn Waughs roman Brideshead Revisited som sändes första gången 1981. I Sverige fick den titeln En förlorad värld, vilket just är vad det handlar om på många plan. Förlorad barndom, förlorad kärlek, förlorad vänskap, förlorat arv. Den utspelar sig på 20- och 30-talet, och skildrar vänskapen mellan den unge konstnären Charles Ryder (Jeremy Irons) och den förnäma och högadliga familjen Flyte. I ständigt centrum står deras enastående och trollbindande slott Brideshead.

Slottet som ”spelar rollen” som Brideshead heter i verkligheten Castle Howard och ligger i Yorkshire. Det har även utgjort sceneri för storfilmer som Stanley Kubricks Barry Lyndon, och nästa år kommer det åter att hamna i strålkastarljuset, för då kommer en nyinspelad filmversion av ”Brideshead Revisited”, med bland annat Emma Thompson och Matthew Goode.

I veckans Reporter besöker vi Castle Howard och dess nuvarande ägare, the Honourable Simon Howard, vars familj har bott där sedan början av 1700-talet. Tor Billgren vandrar runt på den enorma egendomen och besöker några av platserna där seriens mest minnesvärda scener spelades in och försöker förstå slottets dragningskraft. Hur kan det etsa sig fast som det gör? Vad var det Waugh försökte ringa in med sin roman? Och varför älskar vi att vältra oss i nostalgi över la vie de château.

3 Comments:

At 08 november, 2007 13:11, Blogger Måns said...

Ja!

 
At 08 november, 2007 14:00, Blogger Måns said...

Tor: Finns den inte i podversion?

 
At 08 november, 2007 14:13, Blogger Tor Billgren said...

Vet inte. Det sänds nu, vettja. Kommer att ligga på nätet sen. Tror ej att det kommer att finnas som pod.

 

Skicka en kommentar

<< Home