lördag, november 26, 2005

Mangling och malning

Kontrollera frånläge och lås före arbete. Obs! Innan du börjar mala: Putsa köttet och skär det i strimlor, ca 3 cm breda. Lakan, dukar mm manglas med pårullad mangelduk. Normal manglingstiud är ca 1 minut, dukar något längre. Ben- och broskbitar måste skäras bort.

Mangelen styrs av den rörliga plexiglasgrinden (A) och frikopplingshandtaget (B). Manövergrinden har tre lägen BACK-STOPP-FRAM. Använd alltid hastighet II.

"Proppa" inte ner köttet i kvarnen. Se till att mangelduken lindas jämnt kring valsen. Släpp ner strimlorna i mataröppningen en och en och mata på helt lätt med påmataren. Lämna ca 30 cm till att fästa plagget med. Sträck och släta ut veck och rynkor medan plagget lindas på.

För bästa resutltat bör tvätten fuktas något före mangling. Köttet skall vara kylskåpskallt när det mals. Torkat bröd blir ofta mycket hårt och kan överbelasta maskinen, men skorpor går att mala. Plagg med knappar, blixtlås el. dyl får ej manglas.

Använd alltåd påmataren för att föra ner ingridienserna i kvarnen. Lämna alltid mangeln med fullt utdragen mangelduk. Använd inte redskap eller fingrarna. Valsen skadas av fukt.

Obs! När du har malt bunken full, ca 3 kg, bör du kontrollera att inga senor har fastnat i kvarnhuset. Maskinen får ej handhas av minderåriga. Vid fel kontakta fastighetsskötaren.

(Oskar Ponnert - Tulpangnissel)

2 Comments:

At 28 november, 2005 10:38, Blogger Anton Berg said...

BRA!

 
At 30 november, 2005 12:21, Blogger Tor Billgren said...

Jag tycker det här är fantastiskt roligt.

 

Skicka en kommentar

<< Home