fredag, maj 20, 2005

Bloggfrihetsförordningen

Goda diplomater i The Jet Set
The Embassy hjälper Kristoffer Poppius att navigera genom livet.
Den alltid lika läsvärda Mattias Holmberg skrev på gruppbloggen The Jet Set Junta för några veckor sedan om betungande referenser; om hur musiken kan hamna i skuggan av musikmakarens skivsamling, och komma att reduceras till att fungera som ett slags jukebox.


Skriver Kristoffer Poppius i den högt ansedda DN idag. Han grundar alltså hela sin artikel (som i sin tur ligger i grund för Poppius lön) på något som han läst på en blogg.

Det är i sanning bloggens tidevarv. Expressens vassaste krönikörer med Ebba och Linda i spetsen har i dagarna gjort högljudd bloggentré, något som de senare utan att skämmas ett dugg över skriver om i sina högbetalda spalter.

Men varför skulle dom skämmas? Att tjäna dubbla pengar på sina texter är ju något som Linda Skugge antagligen ser som en enormt feministisk gärning. I hennes djupt egoistiska värld är nämligen feminism samma sak som att kvinnor tar för sig och roffar åt sig som en gång de värsta män gjort och gör.

Det är väl fantastiskt att bloggandet blivit så populärt. Jean-Jacques Rousseau,
vars fina citat som bland annat pryder Göteborgs Postens insändarsida,

”Jag delar inte din åsikt men jag slåss med näbbar och klor för din rätt att
framföra den”

borde jubla i sin grav över det svenska samhället.
Det är så mycket åsikter just nu att nyss nämnda DN börjat med reklamkampanjen för TYCKfriheten. Helt i bloggandets anda således.

Bloggande har blivit the new black. Ingen person med självaktning kan vara utan en blogg.
Eller så här: Ingen person vill känna sig utan aktning, utestängd från en blogg.

Bloggande är att få vara med. Eller inte få vara med.

Dom coola som utesluter dom ocoola.

Jag är både djupt tacksam över att få vara med och blogga med er samtidigt som jag egentligen avskyr allt snack om bloggande hit och dit. Alla borde ju få vara med. Dessutom är en blogg bra inte för att man skriver om den överallt, utan för att bra saker skrivs i den.

Men det är väl som med det mesta i livet, man får vara glad för att man får vara med!


6 Comments:

At 20 maj, 2005 16:59, Blogger Tor Billgren said...

Du har missförstått precis allt, Antoine! Grejen med bloggeriet är att det INTE är exkluderande. Alla kan kan skriva på precis samma villkor, med precis samma genomslag, när som helst. Sådan är internets struktur. Liksom.

 
At 20 maj, 2005 17:27, Blogger Anton Berg said...

Nej, det där är en schimär!

Jag kan ju tex inte skriva på the Jet Set Junta.
Där har ni ju redan definerat er med cool-listen till höger.
Jag har sett att andra ibland får publiceras sig men då som gästskribenter. Hur coolt är det?

Vissa bloggar blir coolare och viktigare än andra. Har man en kvällstidning som backar up sin blogg så är det ju inte på rikigt lika villkor...

 
At 20 maj, 2005 18:21, Blogger Tor Billgren said...

Man kan ha olika syften med en gruppblogg, Anton. Syftet med JSJ är främst att reflektera över, tipsa om och kritisera populärkulturella fenomen. De som har startat den har haft önskemål om innehåll och inriktning och bjudit in medarbetare därefter. Jag är säker på att de som läser på sajten gör det för att innehållet är bra. Inte för att Hyresgästföreningstjänstemannen André Johansson skriver där. Eller ekonomen Mattas H. Det som gör en blogg som du säger "cool" eller "viktig" beror på innehållet, Anton. Ditt inlägg vibrerar av indignerad jantementalitet - - - Det finns plats på nätet - TA dig en del av den platsen istället för att irritera dig på andra som gjort det. Det ligger öppet - varsågod.

 
At 20 maj, 2005 18:32, Blogger Tor Billgren said...

...och förresten - jag kommer över på söndag och läser upp den där pamfletten mot Livets Ord i P3 Star på söndag. Jag har klockat den, och den ligger på 13-14 minuter. Det fixar vi väl utan musikbrejk?

 
At 23 maj, 2005 13:24, Blogger Anton Berg said...

Fan, nu skrev jag en skitbra grej som försvann.
Skitsamma, jag orkar inte.

Tor, du ahr en poäng men att internet är en totalt demokratisk plats är inte sant. Om min blogg har en direkt koppling till tex Expressen är den ju den inte alls på samma villkor som en kompisblogg.

Att bli publicerad på den förstnämnda är ju bra mycket tyngre.

I övrigt har du rätt i det mesta.
Kom förbi, vi fixar din pamflett, den måste bara innehålla ett anagram, tex funkar Skitarsle bra på riktes sal.

 
At 23 maj, 2005 13:38, Blogger Tor Billgren said...

Jag kommer imorgon. Sitter du fortfarande i hangaren?

 

Skicka en kommentar

<< Home