söndag, november 26, 2006

Om ankpressar

Tor tackar Thomas för försändelsen med information om ankpressar. Fast här tror jag Namn Och Nytt-redaktionen misstagit sig:

Ankorna gick fritt och tvångsmatades. Sedan vred man nacken av dem så att det inte skulle försvinna något blod. och så pressade man ut allt som kunde rinna ur skrovet.

Jag tror att man måste koka/steka ankan innan man pressar den. Annars kan det bli lite kladdigt och fjädrigt. Man borde nästan begära en rättelse.

Enligt texten kostar en ankpress mellan 32-79000 kronor. Så vi kankse får stryka den från listan över potentiella bröllopspresenter?

10 Comments:

At 27 november, 2006 15:33, Blogger Anders said...

I april 1945 hade forskarna i det topphemliga Manhattan-projektet startat ett sidospår till arbetet med den första atombomben. Under namnet Litte China-projektet byggdes en ankpress bestående av ett gjutjärnsklot på dryga fem fot i omkrets. I mitten placerades en anka som bakades in i nära två ton trotyl. Målet var att vid detonationen pressa ihop ankatomerna tills de nådde sin kritiska massa och utlöste en kedjereaktion. Det enda kända resultatet av experimenten är rätten sprängd anka.

 
At 27 november, 2006 16:29, Blogger Anders said...

"Det klassiska franska köket har sina paradnummer som exempelvis Canard l'Orange, det vill säga anka med apelsin. I sin ursprungliga form är det här en rätt som kräver massor av tid och kunskap, inte minst när det gäller själva presentationen.
Den stekta ankan trancherades i matsalen och skulle det vara riktigt flott (rätt ord i sammanhanget) skulle fågelskrovet pressas i en stor ankpress inför gästerna och fågelfettet blandas med såsen. "

Dan Strandqvist, TT Spektra
Ur Gefle Dagblad
29 december 2005

 
At 27 november, 2006 16:45, Blogger Anders said...

Förresten, Tor, vadå bröllopspresenter? Till vem?

 
At 27 november, 2006 19:31, Blogger Anders said...

Va, jag?
Jag säger inget, det är ju Tor.
Tor?

 
At 28 november, 2006 09:19, Blogger Tor Billgren said...

Stopp och belägg! När jag talar om lista över potentiella bröllopspresenter talar jag ur GIVARperspektiv. Inte MOTTAGARperspektiv. Dessutom är Erik vegetarian.

 
At 28 november, 2006 10:01, Blogger Thomas Pihl said...

Squashpress?

 
At 28 november, 2006 12:02, Blogger Anders said...

Jaja, okej.
Men det är ju ändå intressant.
Fast mottagarna kanske inte är bekanta för kustarnik-sfären?

 
At 28 november, 2006 13:49, Blogger Thomas Pihl said...

Varför har inte du någon byline-bild, Anders?

 
At 28 november, 2006 16:49, Blogger Anders said...

Jag är blyg.
Och slö.
Nej, inte bara därför.
Jag gjorde en skitsnygg streckteckning av mig själv för länge sedan, inspirerad av era stiliga tecknade bildbyliner på e-kuriren, men när den automatförminskas av Blogger blir den jättehackig och ful, oavsett i vilken upplösning och vilket format jag sparar.
Så då fick det vara.

 
At 29 november, 2006 13:44, Blogger Anton Berg said...

Och jag får fan inte blogger att funka hemma på min data, inte bildfunktionen.
Så i mitt fall är det för att jag är för dum.

 

Skicka en kommentar

<< Home