Om ankpressar
Tor tackar Thomas för försändelsen med information om ankpressar. Fast här tror jag Namn Och Nytt-redaktionen misstagit sig:
Ankorna gick fritt och tvångsmatades. Sedan vred man nacken av dem så att det inte skulle försvinna något blod. och så pressade man ut allt som kunde rinna ur skrovet.
Jag tror att man måste koka/steka ankan innan man pressar den. Annars kan det bli lite kladdigt och fjädrigt. Man borde nästan begära en rättelse.
Enligt texten kostar en ankpress mellan 32-79000 kronor. Så vi kankse får stryka den från listan över potentiella bröllopspresenter?
10 Comments:
I april 1945 hade forskarna i det topphemliga Manhattan-projektet startat ett sidospår till arbetet med den första atombomben. Under namnet Litte China-projektet byggdes en ankpress bestående av ett gjutjärnsklot på dryga fem fot i omkrets. I mitten placerades en anka som bakades in i nära två ton trotyl. Målet var att vid detonationen pressa ihop ankatomerna tills de nådde sin kritiska massa och utlöste en kedjereaktion. Det enda kända resultatet av experimenten är rätten sprängd anka.
"Det klassiska franska köket har sina paradnummer som exempelvis Canard l'Orange, det vill säga anka med apelsin. I sin ursprungliga form är det här en rätt som kräver massor av tid och kunskap, inte minst när det gäller själva presentationen.
Den stekta ankan trancherades i matsalen och skulle det vara riktigt flott (rätt ord i sammanhanget) skulle fågelskrovet pressas i en stor ankpress inför gästerna och fågelfettet blandas med såsen. "
Dan Strandqvist, TT Spektra
Ur Gefle Dagblad
29 december 2005
Förresten, Tor, vadå bröllopspresenter? Till vem?
Va, jag?
Jag säger inget, det är ju Tor.
Tor?
Stopp och belägg! När jag talar om lista över potentiella bröllopspresenter talar jag ur GIVARperspektiv. Inte MOTTAGARperspektiv. Dessutom är Erik vegetarian.
Squashpress?
Jaja, okej.
Men det är ju ändå intressant.
Fast mottagarna kanske inte är bekanta för kustarnik-sfären?
Varför har inte du någon byline-bild, Anders?
Jag är blyg.
Och slö.
Nej, inte bara därför.
Jag gjorde en skitsnygg streckteckning av mig själv för länge sedan, inspirerad av era stiliga tecknade bildbyliner på e-kuriren, men när den automatförminskas av Blogger blir den jättehackig och ful, oavsett i vilken upplösning och vilket format jag sparar.
Så då fick det vara.
Och jag får fan inte blogger att funka hemma på min data, inte bildfunktionen.
Så i mitt fall är det för att jag är för dum.
Skicka en kommentar
<< Home