tisdag, mars 30, 2010

Enastående karaktärer #14

Karaktär:
Col. Hans Landa

Skådespelare:
Christoph Walz

Film:
Inglourious Basterds

Motivering:
Ett fullfjädrat psyko!
Så flärdfull, språkbegåvad, spelat älskvärd och överdriven!
Hans sätt att fullständigt bryta ner sitt offer med bara tal och gester är oerhört nervpåträngande.
(Landa kallas Judejägaren och letar upp judar som Wehrmacht missat att döda)
Jag satt som på små spetsiga hakkors under de scener han fick bre ut sig i filmen.
Bästa minen gör han när han sitter med en intill döden skrämd kvinna som med sina sista krafter ändå uppbådar en nödvändig fasad för att dölja sitt judiska ursprung - henne bjuder han på Apfel Strudel och så upptäcker denne Landa att han glömt grädden.
- Jag glömde beställa grädde!
- Vänta på la creme!
Och så skrattar han ett mys-psyko-underbett-skratt och det finns ingen plats i hela världen jag mindre vill vara på just då än vid hans bord...

onsdag, mars 24, 2010

En ny nivå av nördighet

måndag, mars 22, 2010

Hurra - jag kom tvåa i boxnings-VM!

onsdag, mars 17, 2010

Fröken Backman

tisdag, mars 16, 2010

Fantastiskt

Vill bara berätta att kl. 18.18 fick vi en liten dotter. Mer info och bilder kommer senare.

fredag, mars 12, 2010

Fredagsviddeo

fredag, mars 05, 2010

Fredagsnöje

Här kan ni följa Världen Idags senaste attack på mig. Jag är inte förvånad, det har ju hänt förut efter precis samma mönster. Det är rätt tröttsamt att behöva ägna sig åt sån dynga. Hoppas ni har en trevligare fredagseftermiddag.

Möte med Buthelezi



I onsdags intervjuade jag prins Mangosuthu Buthelezi, parlamentsledamot och ordförande för Inkatha Freedom Party. Han har sedan början av 70-talet varit en nyckelperson i landets politiska liv, men hans viktiga roll i kampen mot apartheid har demoniserats och förlöjligats av ANC och ANC-trogen media genom decennierna, läs mer om detta i min presentation av Anthea Jefferys bok "People's War". Historien om Buthelezi och hans kamp är fängslande, tragisk och mycket viktig. Fortsättning följer. På Sydafrikabloggen, i nån tidning eller på radio.

______________________________
Här ligger en text jag skrev i samband med Mangosuthu Buthelezis 81-årsdag i augusti förra året.

torsdag, mars 04, 2010

Tv-tips till Anders

tisdag, mars 02, 2010

Eftersom Albin just nu ser på filmen Bilar (Cars) fem gånger om dagen (inte hela såklart) så var ju namnsdagspresenten klar:
Jag köpte Bärgarn, Sally och Kungen Lasse Chassi också. Hela eftermiddagen idag har vi kört, tävlat, rullat nerför en planka (backen!) och pratat med bilarna.
Klockren present!

Jag har ju börjat lära mig de flesta replikerna från filmen, så nu pratar vi som bilarna gör "på riktigt".
- Tjoooo! Du är i Kylarköping, den sötaste lilla stan i Förgasare kommun!

Eller, eh, JAG pratar så. Albin säger "Nu kör vi!"

Såklart är filmen och replikerna mycket coolare på engelska (varför är det alltid så egentligen? Varför har engelskan så mycket coolare sound? Är det för att det är orginalspråk för Disneys & Pixars filmer eller är det för att vår kulturimport till 99 procent kommer från USA/UK?)

Men det här leder mig in på Disney-filmer. Det har vi inte diskuterat förut va?

Min favorit är nog Monsters Inc. Grymt rolig, framförallt den halsbrytande farsdrivande slå-i-dörrar-scenen. Tempo a la screwball comedy och ett underbart huvudrollspar.

Men Wall-E var också väldigt fin. Sorgsen på ett nytt sätt kändes det som. Pixars hyllning till ET?

Av de "gamla" klassiska Disneyfilmerna håller jag Aladdin "Ska jag kalla dig, Al, Din eller kanske Laddie?" och Lejonkungen högt.
Skulle gärna se Aristocats, inte minst för svänget i låten "Alla snubbar vill ju va katt".

Är den värd?

Jag klarade det!

Två mål hade jag satt upp inför Vasaloppet (Öppet spår).
1. Att ta mig i mål
2. På en tid under nio timmar

Jag fixade det första målet, men sluttiden blev 9.17. Jag har väl hittat ett par detaljer som kunde ha hjälpt mig att pressa tiden, och det är lätt att gräma sig över de två futtiga minuterna per mil som jag borde ha kapat. Men föret var inte särskilt gynnsamt, och jag är väldigt stolt över att ha klarat de nio milen.

Var det kul?
Ja, på samma sätt som lumpen. Ganska segt när det håller på men skönt att ha klarat av och roligt att prata om efteråt.

Kommer jag att göra det igen?
Det har gått mindre än två dygn sedan jag passerade under "I fädrens spår för framtids fegrar". Än så länge är svaret nej, men jag börjar redan ana att suget kommer tillbaka. Speciellt om Anders eller Sebban utmanar mig.
Tyvärr kan man väl inte hoppas på en lika snörik träningsvinter på många år.

Har jag träningsvärk?
Inte så farligt, faktiskt. Benen värkte något fruktansvärt under loppet och i bilen på vägen hem. Men rygg, mage och armar måste jag ha använt för lite, för de är helt fina.

Mer då?
Jag hade 40 träningsmil i kroppen. Sista veckan åt jag massor av kolhydrater och vilade från träning. Vi (jag, Mattias och vår servicekvinna/chaufför Elise) åkte upp på lördagen, hämtade ut nummerlappar och lämnade in skidorna på professionell vallning.

Vi bodde hos Mattias styvbror i Våmhus, en mil norr om Mora. Kvart i fem på morgonen steg vi upp för att hinna till starten. Det var stopp på vägen till Sälen så vi kom fram i sista stund. Mattias satte i gång i ett rasande tempo. Jag hängde med till Smågan, och vidare till Mångsbodarna, men där var jag tvungen att släppa. I annat fall kanske jag inte hade orkat hela vägen. (Mattias körde på 8.28)
Elise kom till nästan alla kontrollplatser med kamera, torra kläder och uppmuntran.

Jag hade en lång svacka kring Risberg och hade nästan lust att kliva ur spåret och in i den uppvärmda Golfen. Men efter Evertsberg, där jag fick blåbärssoppa, bullar, torr undertröja och en kram, kom krafterna tillbaka. Och jag var halvvägs!

Jag vallade om en gång och ramlade två gånger.
En tjej stupade precis framför mig i en nedförsbacke och jag fann ingen annan råd än att dyka över henne och ner i djupsnön vid sidan av spåren. Skidor och stavar klarade sig, men jag fick nästan kramp i benen när jag skulle ta mig upp.
Andra fallet var mer självförvållat. Klantkorsade skidor.

I Oxberg såg jag två tjejer utklädda till fåglar. I Hökberg körde jag om en kille i studentoverall, och en snubbe åkte i Gustaf Vasa-särk och på Vita Blixten-skidor. Annars var det oväntat lite spex, och ganska allvarlig stämning i spåret.

Efter sju mil var det inte längre något tvivel om att jag skulle ta mig i mål. Pauserna blev allt kortare, och jag ökade farten något. Sista biten in i Mora gick hur lätt som helst. Jag la till och med in en liten stakningsspurt på upploppet och körde om flera medtävlande.
- Såg du att jag spurtade? frågade jag efteråt?
- Nej, sa Elise.

Men hon var jättestolt. Jag med.

måndag, mars 01, 2010

Alla väntar på bildreportaget