torsdag, augusti 31, 2006

Frågesport:



Vinnaren får en trisslott.
Eventuella vinster tecknas på försvarslånet.

tisdag, augusti 29, 2006

Forest & Crispian

Jag kom in på ordet stilövning när jag kommenterade Sebastians Fibes, oh Fibes!-text, och det fick mig att tänka på Malmöbandet Forest & Crispian som jag intervjuadet till P3 Festival härom veckan (ligger nog kvar här uppe till höger, 10 minuter in i timme två). Det är ett ursäkert band som spelar med sån lätthet och elegans, att allt det gör har ett drag av pastisch eller kommentar till annan musik över sig. Fast inte på ett ironiskt och distanserat sätt. Absolut inte utan känsla.



Här är deras MySpace-sida. Lyssna särskit på låte Leuropea. Jag älskar stämsången och pukan med det totalslaka skinnet. Det låter som att någon stampar takten med hårda skor på en scen i en foktom teater.

måndag, augusti 28, 2006

Melankolija

Det är nånting med viss melankolisk discomusik som gör att jag inte kan värja mig. Fibes, oh Fibes! låt Can't be so har jag blivit helt beroende av. Tänk er att gå ensam med den i lurarna en blöt och grå göteborgsförmiddag mitt emot hamnen, där vid brofästet, klättra på bråtet och vara melankolisk. Och gärna olyckligt kär.


Och det säger jag inte för att basisten, Edvin Edvinsson, går i Karins klass. Jag är fast. Måste lyssna varv på varv.

Meteor is Coming to Earth

Jag ramlade över en skiva som jag genast började älska. Konstnären Rikard Lundstedts Meteor is Coming to Earth. Skrev om den i slutet av den här texten. Så fin. Här ligger låtarna.

torsdag, augusti 24, 2006

Fundamentalism på turné

Kolla gärna mina texter om Amoso - Avslöjande Myter Om Sexuell Orientering. En pingsvän åker från McDonaldsrestaurang till McDonaldsrestaurang land och rike runt med sitt avslöjande budskap.

Kostsam flyttcirkus

Jag är inte mycket för namninsamlingar och petitioner, men vill ändå tipsa om www.oneseat.eu. Det är en protest mot EU-parlamentets idiotiska pendlande mellan Strasbourg och Bryssel. Det beräknas kosta 200 miljoner euro om året att flytta hela cirkusen fram och tillbaka. Hur är det möjligt?

tisdag, augusti 22, 2006

Fråga-svar

H: Du, vill du följa med mig på släppet för Konstkatalogen och sen gå på mingel på Berns?

M: Jag drar hellre ut mina tånaglar med en tång och häller salt i såren...

H. Men vill du följa med på releasefesten för Ernst Billgrens bok då?

M: ...och sen doppa fötterna i ammoniak.

H: Ibland önskar jag att jag var ihop med Tor.

måndag, augusti 21, 2006

Snakes on a train

Åh, tack och lov

Grannen under oss var inte hemma när vi kom hem och höll den där dräggiga efterfesten förra veckan. Jag gick igenom skivsamlingen med urvalskriteriet musik som ska spelas sjukt högt.

Valfläsk


Hittills har jag bara upptäckt EN politiker med en agenda skräddarsydd för Hammarby Sjöstad. Nån Nicklas från moderaterna som tapetserar boulevarderna här med sitt budskap. Men han är desto bättre.

För på plakat efter plakat lovar han en bättre skola, hårdare tag mot klotter och fler båtplatser.
Allt under parollen:

"För ett lugnt och tryggt Hammarby Sjöstad".

På tiden att nån vill röja upp i slummen här ute.

onsdag, augusti 16, 2006

Folkpartistisk reklamblamage

Folkpartiet sitter i klorna på en amatörmässig reklambyrå som har tvingat dem teckna ett jävulskontrakt. Det är den enda förklaringen till hur det kan se ut som det gör på gator och torg just nu. Eller så har reklambyrån kapats av SSU, som sitter överträffar sig själv i reklamkampanjer som i själva verket är antireklam. Jag har faktiskt aldrig sett något liknande. Till och med kampanjen för lotteriet Spero för några år sedan var bättre.

Ända sedan i våras har det hängt plakat på lyktstolparna med slagord som

Ordning och reda i klassrummet!

Ännu en tonåring rånad - av en annan tonåring

Snattare idag, rånare imorgon


Och så vidare. Det som är mest stötande är egentligen den första. Som om ordning och reda i klassrummet inte redan skulle vara varenda undervisande lärares högsta ambition...
- Ah, Folkpartiet vill införa ordning och reda i klassrummet, hörde du det Elisabet, du som är lärare?
- Åh, vill de verkligen det? Det är ju en fantastisk idé, att jag inte har tänkt på det själv. Jag undrade just varför jag känner mig så trött.

Några veckor efter första kampanj kom motaktionen på elskåpen

Folkpartist idag, folkmördare imorgon

(OBS, gäller även omvänt)


Trots att jag inte hade uteslutit att (person)rösta på Folkparitet vid det laget, kände jag enbart tillfredsställese när jag såg affischerna. Sen kom ickeförslaget om en litteraturkanon. Sen kom de stora reklampelarna...

Reklampelarna har konceptet "Framtidens nyheter". En bra idé för ett politiskt parti, politik handlar ju just om framtiden. Men utformningen är skitful. Och själva nyheterna, shit...

Knarkkung fast

Vi lät polisen bugga


Hur kan ett liberalt parti stoltsera med ambitionen att inskränka medborgares integritet? Den andra "nyheten" handlade om språktester, och jag förstår verkligen ingenting... Är inte språktesterna något som Folkpartiet vill glömma som något pinsamt i det förflutna? Jag trodde verkligen bara att det var partiets motståndare som tog upp språktesterna i kompometterande syfte, ungefär som att retas eller vrida en kniv i ett lår...

Och på tredje sidan av reklampelaren fanns en alldaglig och skittrist bild av Lars Leijonborg. Sammantaget är det här bottennapp i alla avseenden.

Här är en annan pressbild på Leijonborg:



Vad ska det likna? De har gått ut på terrassen på partikansliet och tagit en tre fyra bilder efter trefikat,
- Stå bredbent, det ser beslutsamt ut
*klick*
- Så där, nu är vi rustade för valrörelsen...
Ett under att det inte står gamla fimpfyllda askkoppar och döda blommor i bakgrunden.

torsdag, augusti 10, 2006

Nyspråksvis

Att lägga Jimmy Nordin på stämningen.

Kanon

Jag förstår inte ett ord av litteraturkanondebatten. Vi har väl redan en kanon? Kanon är väl inget som kan införas. Återigen genomsyras debatten av det ogenomtänkt mediokra.

onsdag, augusti 09, 2006

Kul på gymmet

http://knuff.se/video/klipp/ad73/ok-go-here-it-goes-again/

måndag, augusti 07, 2006

Det gåtfulla folket

Satiren i Godmorgon Världen har under sommaren tagits över av P3-inslaget Salva. Missa inte Mirja Burlins (och inte Maria Möllers som jag tidigare skrev) helt fantastiska imitation av Carola. Jag säger inte mer nu. Den kommer cirka 12 minuter in i timme två. Helt sanslöst.